Anssi Pajala Asiaa asiattomasta vallankäytöstä

Rinnakkaiset oikeusjärjestelmät keskuudessamme

Sharia on herättänyt taas kovasti tunteita Suomessa vierailleen professorin ehdotettua, että sitä voitaisiin soveltaa länsimaissa siviiliasioiden sovittelussa. Tällaista ajatusta on syytä vastustaa, koska oikeudenmukaisuus ei voi perustua uskomuksiin eikä uskonnolliselle vallankäytölle tule antaa yhteiskunnassa yhtään enempää sijaa.

Ei kuitenkaan pitäisi unohtaa, että meillä on akuutimpikin ongelma: rinnakkaiset oikeusjärjestelmät, jotka ovat jo täällä. Ja niissä käsitellään myös rikosasioita. Otan nyt esimerkiksi Jehovan todistajien oikeuskomiteat.

Oikeuskomitea kootaan, kun jonkun Jehovan todistajan katsotaan syyllistyneen syntiin, joka voi johtaa seurakunnasta erottamiseen. Näin vakavia "syntejä" ovat muun muassa esiaviollinen ja avioliiton ulkopuolinen seksi, homoseksuaalisuus, tupakointi, verensiirron ottaminen, vaaleissa äänestäminen, asepalveluksen suorittaminen ja (joissakin tapauksissa) pornografian katsominen.

Oikeuskomitea muodostuu kolmesta vanhimmasta, jotka kuulustelevat epäiltyä tämän tekemästä "synnistä" erittäin yksityiskohtaisesti. Jos kyse on esimerkiksi jostakin seksuaalisesta, kaikki halutaan tietää asentoja myöten. Raiskauksen uhreilta on tivattu, saivatko he orgasmin. Raiskauksen tai seksuaalisen hyväksikäytön uhri saattaa myös joutua erotetuksi (vaikka kyse olisi alaikäisestä mutta kasteella käyneestä todistajasta), jos tämä ei esimerkiksi ole komitean mielestä vastustellut tarpeeksi.

Lasten hyväksikäytön salaileminen on tässä kultissa hyvin tavallista. Tähän sisältyy uhrien painostaminen hiljaisiksi. Australian Royal Commission löysi suorittamassaan tutkimuksessa australialaisten Jehovan todistajien keskuudesta 1004 hyväksikäyttötapausta, joita ei oltu ilmoitettu viranomaisille. Tapauksia lienee paljon myös Suomessa, koska Jehovan todistajat on vahvasti keskusjohtoinen järjestö, joka noudattaa kaikkialla maailmassa samoja sääntöjä, ohjeita ja käytäntöjä.

Seurakunnasta erottaminen on todella ankara rangaistus. Se merkitsee käytännössä sitä, että henkilön suhteet kaikkiin Jehovan todistajiin, myös ystäviin ja lähisukulaisiin, katkaistaan täysin. Häntä ei saa enää edes tervehtiä. Itse olen karttamisen kohteena, koska olen eronnut Jehovan todistajista. Siskonikaan, ainoa elossa oleva perheenjäseneni, ei suostu olemaan kanssani missään tekemisissä.

On selvää, että oikeuskomiteoissa on kyse törkeästä hengellisestä väkivallasta. Mihinkään toiminnan vapaaehtoisuuteen on turha vedota, koska kyseessä on indoktrinointia ja mielenhallintaa harjoittava kultti. Tällä kannalla on esimerkiksi maailman johtava kulttiasiantuntija Steven Hassan. Usein tähän kulttiin sitä paitsi kasvetaan: ollaan indoktrinoinnin kohteina lapsuudesta asti ja käydään kasteella teini-iässä tai aikaisemmin, tajuamatta oikeasti ratkaisun loppuikäisiä seurauksia. Tämän jälkeen kultista lähteminen ei enää onnistukaan ilman karttamista.

Miksi tämä on sallittua tässä yhteiskunnassa? Miksi mitään tahoa ei kiinnosta puuttua asiaan? Miksi väärin ymmärretty uskonnonvapaus menee ihmisoikeuksien edelle? Oikeusministeri Häkkänen esimerkiksi puhuu palturia sanoessaan shariaan viitaten, ettei Suomessa ole tilaa "rinnakkaisyhteiskuntaa tavoitteleville pyrkimyksille". Sitä tilaa on selvästi paljonkin. Ja niin kauan kuin sitä on, Suomi ei ole sivistys- eikä oikeusvaltio. Uskontojen jalustalle nostamisen on loputtava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyllä ihmettelen suuresti sitä että Suomessa on jo nämä rinnakkaisyhteisöt lakineen, miksei kukaan marssi niitä vastaan?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Karmaisevaa luettavaa! En tiennyt tuon touhun olevan noin raakaa, todellakaan.

Jos jehovan todistajia on parikymmentä tuhatta, niin tapauksia riittää.

Tuollainen käyttäytyminen on äärimmäisen vaikeasti kontrolloitavissa, silloin kun siihen alistutaan. Täyskielto purisi hitaasti ja olisi perustuslain kannalta vaikea, rikoslaissa edellytetyn näytön saanti on hankalaa.

Mitä konkreettista ehdottaisit? Valmiuksia tuon kaltaisen toiminnan lopettamiseen pitää valtiovallalla olla.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Mitä konkreettista ehdottaisit? Valmiuksia tuon kaltaisen toiminnan lopettamiseen pitää valtiovallalla olla."

Lähinnä tulee sitten mieleen kaikenlaisten uskonnollisten tuomioistuimien kieltäminen, mieluiten niissä tuomaroinnin kriminalisointi. En sitten tiedä, törmättäisiinkö tuossa kuinka pahoihin käytännön esteisiin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En minä muuta tässä pelkää kuin näytön vaikeutta siinä tapauksessa, että tuollaista kieltoa rikotaan. Kaikki kun tapahtuu "liikkeen" sisällä. Toiminta sinällään ei tietenkään saa perustuslain suojaa.

Virkavallan anastus -pykäläkään (RL 16:9) ei oikein sovi, ja maksimi on naurettava kuusi kuukautta.

Uutta lainsäädäntöä tarvittaisiin, ja myöskin yhteisön rankaisumahdollisuutta tässä tapauksessa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #5

Olen Jussilan kanssa samaa mieltä. Näytön saaminen on vaikeaa. Oikeastaan ainoa näyttölähde olisivat näiden neuvostojen rankaisemat ihmiset.

Lainsäädännön muutos pitäisi saada ensin. Kun uskonnollinen yhteisö kieltää jäseneltään yhteydenpidon omaan sukulaiseensa, perheenjäseneensä, vallankäyttö on liian kovaa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomessa pitäisi olla yksi laki jonka edessä kaikki on tasa-vertaisia. Jehovan todistajien kohdalla he ovat onnistuneet hitaasti ujuttamalla aikana jolloin keskitetty valvonta on ollut heikempää ja vasta sosiaalisen median aikana jehovien oikeusistuimen epäkohdat ovat vasta alkaneet tulemaan suuren kansan tietouteen.

Tällä hetkellä jehovat nojaavat siihen että heidän oikeusistuimensa on "neuvoa antava" mutta se ei muuta sitä faktaa että valtaosa jehovista jättää esim raiskauksia ilmoittamatta neuvoston "neuvoa antavan päätöksen" takia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Minusta luonteva tapa rajoittaa erilaisten uskonnollisten ja muiden ryhmien jäseniinsä kohdistuvaa yhteiskunnan hyväksymät rajat ylittävää kontrollia olisi säätää lakeja, jotka rajoittaisivat mahdollisuutta kohdistaa painostusta ryhmän jäseniin.

Uskonnollisissa yhteisöissä voi ajatella, että vaikkapa taivaspaikan menettämisen mahdollisuuden toteaminen on vielä uskonnonvapauteen kuuluva asia, mutta kaikki sellaiset teot, jotka ovat omiaan painostamaan jäseniä konkreettisesti ("maallisin keinoin"), ovat jo kiellettyjä. Näin jo perhesuhteiden katkaisemisella uhkaaminen tai välien katkaisemisen vaatiminen olisi kiellettyä.

Selvien ja valvottavissa olevien rajojen vetäminen ei ole tietenkään helppoa. Yhteisön painostuksen kieltäminen saattaisi kuitenkin olla yksi toimiva tapa rajoittaa yhteisöjen liian negatiiviseksi käyvää valtaa jäseniinsä.

Uskontojen (ja muidenkin ryhmien) toiminnan olisi tässä hahmotuksessa perustuttava aina mahdollisimman täyteen vapaaehtoisuuteen. On mahdollista, että jotkut yhteisöt katovat painostuksen olevan olennainen osa uskonnon vaatimuksia. Tällaisissa tapauksissa tuo mainittu sääntö rajoittaisi jossain mielessä uskonnonvapautta. Mutta jossain rajan on kuljettava. Emme varmastikaan salli järjestöille muunkaanlaisen väkivallan käyttöä, vaikka opinkappaleet sellaista edellyttäisivät.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Vapaa-ajattelijat ry:n puoleen voisi kääntyä ja ryhtyä yhdessä pohtimaan konkreettisia vaikuttamiskeinoja asioiden korjaamiseksi.

Näiden rinnakkaisia järjestelmiään ja niiden kautta lapsiin, nuoriin ja aikuisiin ihmisiin erilaista hengellistä/henkistä väkivaltaa käyttävien uskonnollisten - Suomessa nimenomaan kristillisten - yhteisöjen vaikutuspiirissä on satoja tuhansia suomalaisia, joista lapsia ja nuoria on kymmeniä tuhansia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse olen kuullut vastaavanlaisesta toiminnasta adventistien keskuudessa. Pitkään jatkui salaileminen ja hyväksikäytettyjen lasten perheiden painostaminen "anteeksiantoon" teosta kiinnijääneen pyydettyä tekoaan anteeksi. Viranomaisten tietoon yhdyskunnan yksityisessä uskonnollisessa koulussa tapahtuneet teot tulivat kovin myöhään.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itse kieltäisin uskonnolliset koulut kokonaan. Lisäksi uskonnollisilta yhteisöiltä ja vanhemmilta tulisi kieltää myös kotikoulut. Tuskin haluamme uutta Lasarus veljet-ilmiötä Suomeen.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Seura, 29.1.2017: Seitsemän lasta ja kymmenen vuotta esikoislestadiolaisen miehen vaimona riitti Hannalle: Avioeron jälkeinen terapia vie vuosia.

https://seura.fi/ihmiset/selviytyjat/seitseman-las...

Juha Hämäläinen

Olen sivusta nähnyt lahkolaisten puuhia. Sairasta menoa tuo ihmisten manipulointi ja hyväksikäyttö ja vielä vääristellen uskonnon nimissa.

Taitaa olla ongelma siinä kuten islamissa, että teot asianomistajarikoksia eli ulkopuoliset eivät voi nostaa syytteitä vaan rikoksen kohteen tehtävä rikosilmoitus.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos, Hämäläinen, kommentistasi!

Keskustelimme asiasta jokin aika sitten blogissasi. Blogissasi sanoit, että kristinusko olisi yhteiskunnan kannalta suojaava.

Uskontoryhmien sisällä meno on usein sairasta, uskonnosta riippumatta.

Valtio suojelee kirkkoa moiselta toiminnalta. Kun toimintaan saa osallistua eri tavoin uskovia, toiminta on valvotumpaa. Silti kansankirkon sisälläkin vaikuttaa monia pienempiä ryhmiä, joiden toimintaan ei ole täyttä näkyvyyttä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Nykylainsäädännön puitteissa asianomistajankin on käytännössä mahdotonta saada itselleen oikeutta. Lain päivittämistä tarvittaisiin kipeästi.

Ministereille on kyllä esitetty Jehovan todistajien vanhinten salaisia ohjeita ja muita selviä todisteita siitä, että kyse on rinnakkaisesta oikeusjärjestelmästä ja henkisestä väkivallasta. Kuitenkaan toimenpiteisiin ryhtyminen ei ole kiinnostanut. Kaikki haluavat vain pestä kätensä koko asiasta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen lukenut UUT:n jutut kauhuissani silmät täyteen. Nyt yritin löytää heidän fooruminsa ja se näyttää poistuneen. Ilmeisesti epäpyhät uhkailivat sitä käyttä, koska poistolle foorumille ei ollut syitä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@15. Olet oikeasti kokenut uskontojen pahaa ja nostan hattua rohkeudestasi puhua asiasta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Toimituksen poiminnat