Anssi Pajala Asiaa asiattomasta vallankäytöstä

Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta kohta historiaan?

Vuonna 1987 Suomessa säädettiin poikkeuslaki, jolla Jehovan todistajat vapautettiin asepalveluksesta. Siihen asti Jehovan todistajat olivat kieltäytyneet sekä ase- että siviilipalveluksesta ja menneet vankilaan.

Lakia on arvosteltu paljon, mutta se on silti ollut voimassa yli 30 vuotta. Erityisen ihmeellistä tämä on siksi, että vuoden 1996 toukokuun Vartiotornissa (Jehovan todistajien tärkein säännöllinen julkaisu) ilmoitettiin oppimuutoksesta, jolla siviilipalvelus sallittiin lahkon jäsenille. Tämän jälkeen Jehovan todistajat ovatkin menneet siviilipalvelukseen monessa maassa. Poikkeuslaille, joka alkujaankin oli syrjivyytensä takia kyseenalainen, ei siis ole ollut edes minkäänlaista tarvetta 22 vuoteen, mutta silti sitä ei ole haluttu kumota. Pidän tätä vähintäänkin käsittämättömänä.

Lahkolle itselleen laki on tietenkin hyvä juttu, koska sillä saadaan lahkoon syntyneet teinipojat sitoutettua lahkoon kasteella asevelvollisuusikään mennessä. Siksi Suomessa onkin usein puhuttu tiedotusvälineille muunneltua totuutta siviilipalvelukseen suhtautumisesta.

Jehovan todistajat ovat olleet usein otsikoissa muun muassa ihmisiä tappavan verensiirtokiellon, entisiin jäseniin kohdistuvan jyrkän karttamissäännön ja lasten hyväksikäytön järjestelmällisen salailun takia. On outoa, että tällaiselle häiritsevän kulttimaiselle yhteisölle on haluttu antaa yhteiskunnassa erivapauksia.

Tänään puolustusministeriö on asettanut työryhmän pohtimaan vapautuslakia uudelleen. Toivotaan, että tästä syrjivästä muinaisjäänteestä päästään lopultakin eroon. Ja ehkä joskus vielä päästään käsiksi myös siihen massiiviseen tasa-arvo-ongelmaan, että asevelvollisuus koskee yhä vain yhtä sukupuolta.

Ilta-Sanomien uutinen: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005631585.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Suomen valtio ja muut maat ovat olleet hyödyllisiä idiootteja suhteessa uskonlahkoihin. Tästä esimerkkinä Bivolaru, joka sai rahaa Helsingin kaupungilta ja Ruotsin valtiolta turvapaikan.
Tukemalla uskonlahkoa valtio tulee osalliseksi lahkojen harrastamaan väkivaltaan ja lakirikkomuksiin.

Toimituksen poiminnat